Нова судница у Митровачком региону најновији је корак ка сталном побољшању приступа правосуђу за становнике тог региона.

Нова судница у Митровачком региону најновији је корак ка сталном побољшању приступа правосуђу за становнике тог региона.

Нову судницу у згради Основног суда Митровице у Јужној Митровици свечано су 25. јуна 2020. године отворили председник суда – судија Никола Кабашић и заменик Специјалног представника Генералног секретара у УНМИК-у, гдин Christopher Coleman, на церемонији којој је присуствовао ограничен број представника суда, НВО, међународних организација и мисија а због мера заштите против вируса COVID-19….

Нову судницу у згради Основног суда Митровице у Јужној Митровици свечано су 25. јуна 2020. године отворили председник суда – судија Никола Кабашић и заменик Специјалног представника Генералног секретара у УНМИК-у, гдин Christopher Coleman, на церемонији којој је присуствовао ограничен број представника суда, НВО, међународних организација и мисија а због мера заштите против вируса COVID-19.Председник суда Кабашић је захвалио  УНМИК-у на непрестаној подршци побољшању услова рада у Основном суду у Митровици, као суду који има најизраженији мултиетнички састав судија и запослених на Косову. „Као резултат подршке УНМИК-а, имамо ефикаснији рад суда“, казао је он, додавши да је то „постигнуто нарочито захваљујући донацији опреме и подршци у виду преводилаца и правних сарадника, а претходних година правника-приправника“.

„Изузетно ценимо ову помоћ јер је суду омогућено да успешно обезбеди равноправан приступ правди свим грађанима.“

Заменик СПГС-а Christopher Coleman је казао да најновија судница, након што је прошлог априла отворен још једна судница у Одељењу Апелационог суда у Северној Митровици, сведочи о непрестаним настојањима судије Кабашића и његовог тима да унапреде свеукупан рад правосуђа у региону за који је овај суд надлежан.

„Охрабрујуће је видети да косовске институције, међународне организације на Косову и организације цивилног друштва схватају значај правосудног система. Да цитирам Џорџа Вашингтона: ‘Спровођење правде је најчвршћи стуб добре владавине’,“ рекао је ЗСПГС Коулман.

Признајући да су начињени крупни кораци уз подршку УНМИК-а, који су довели до смањења броја нерешених предмета за 10.000 предмета од 2015,  ЗСПГС Christopher Coleman је такође указао на улогу других међународних актера у пружању подршке приступу правосуђу, међу којима су ЕУЛЕКС, ОЕБС, УСАИД и ГИЗ, а чији су представници такође присуствовали свечаном отварању.